Roland: Nadal získal rekordný siedmy titul, vo finále zdolal Djokoviča

11.06.2012 Celý región

Paríž 11. júna (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal získal rekordný siedmy titul na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. Obhajca prvenstva si vo finále dvojhry, dvakrát prerušenom pre dážď, poradil s najvyššie nasadeným Srbom Novakom Djokovičom v štyroch setoch 6:4, 6:3, 2:6 a 7:5. Nadal sa v historickej tabuľke osamostatnil od Björna Borga, legendárny Švéd zdvihol nad hlavu Pohár mušketierov šesťkrát.
Španiel neumožnil Djokovičovi skompletizovať zbierku trofejí z podujatí veľkej štvorky a stať sa prvým hráčom po 43 rokoch, ktorému by sa podarilo dosiahnuť tzv. špinavý Grand Slam. Srb vlani zdolal Nadala vo finále Wimbledonu i US Open a v tomto roku proti nemu slávil úspech aj na Australian Open. Nadal si pripísal na konto jubilejný 50. titul, tretí v roku 2012. Na antuke v tejto sezóne nenašiel premožiteľa v Monte Carle ani v Ríme. Svoju bilanciu v Paríži si vylepšil na 52:1. Za siedmy triumf na Roland Garros zinkasuje prémiu 1,250 milióna eur.
Nadal mal v dueli s Djokovičom raketový nástup, keď vďaka sérii forhendových winnerov dvakrát prelomil podanie súpera a vybudoval si náskok 3:0. Srb síce v ďalších minútach vyrovnal na 3:3, no v siedmom geme opäť stratil podanie a Nadal dotiahol úvodný set do úspešného konca. Španiel bol trpezlivejší pri dlhých výmenách od základnej čiary a robil oveľa menej nevynútených chýb.
Na začiatku druhého dejstva sa Nadal po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0. Djokovič síce otočil na 3:2, no v siedmom geme opäť neudržal servis. Za stavu 5:3 pre Nadala zápas na pol hodinu prerušili pre dážď. Po návrate na dvorec Španiel zisk druhého setu víťazným forhendovým obhodením a hneď na začiatku tretieho dejstva svojho súpera opäť brejkol. Djokovič však získal od stavu 0:2 osem gemov v rade, tretí set sa stal jasne jeho korisťou a vo štvrtom išiel do vedenia 2:0. Srb výrazne zlepšil podanie, zvýšil agresivitu na returne a začal diktovať tempo výmen. Za stavu 2:1 však zápas opäť prerušili pre dážď a organizátori rozhodli, že dohrávať sa bude až v pondelok. Hneď v úvode dohrávky Nadal prelomil Djokovičovo podanie a v koncovke slávil úspech. Za stavu 6:5 premenil po dvocjhybe hneď prvý mečbal.

dvojhra - finále:
Rafael Nadal (2-Šp.) - Novak Djokovič (1-Srb.) 6:4, 6:3, 2:6, 7:5
 
 
 

Vyberte región